Voorspoelen vaatwasser; wel of niet nodig?

Het voorspoelen van de vaat in een vaatwasser is niet nodig. Het volstaat als u het grove vuil van het serviesgoed verwijdert door het serviesgoed af te spoelen of af te vegen met keukenpapier. Jus en mayonaise verstoppen de afvoer leidingen van uw vaatwasser. Pitjes en clipjes kunnen makkelijk in de sproei armen van de vaatwasser terecht komen. Uw vaatwasser is geen afvalbak!

Reinig regelmatig het filter en de sproeiarmen.

Hoeveel vaatwasmiddel, glansspoelmiddel en zout moet ik gebruiken?

Voor het vaatwasmiddel staat het juiste gebruik op de verpakking van het vaatwasmiddel. Voor het glansspoelmiddel vind u de juiste dosering in de handleiding van uw vaatwasser.

U dient eenmaal de hardheid van het water van uw regio in te stellen bij de vaatwasser. In de handleiding van uw vaatwasser kunt u terugvinden hoe dat moet. De hardheid van het water in uw gemeente vind u op; http://www.aquacell-waterontharder.nl/cms/waterhardheid/waterhardheid-hardheid-van-hard-water.html

Mag een vaatwastablet ook los in de vaatwasser?

Al u het vaatwastablet los in de vaatwasser of in de bestekbak legt is het tablet al voor een deel opgelost bij de eerste spoelbeurt. Als dan de hooft afwas begint is er niet meer voldoende afwasmiddel aanwezig waardoor de vaat vuil kan blijven.

Waarom blijven er resten vaatwasmiddel achter in het vaatwasmiddel reservoir?

Als het vaatwasmiddel reservoir vochtig is kan het voorkomen dat het vaatwasmiddel vastplakt in het vaatwasmiddel reservoir. Zorg voor een droog vaatwasmiddel reservoir en voor droog vaatwasmiddel. Bij vaatwastabletten met een hydrofilm, een soort plastic hoesje moet u er goed op letten dat deze hydrofilm droog is als het in het bakje wordt gelegd. Anders plakt de hydrofilm aan het bakje en dan lost het tablet ook niet helemaal op.

U gebruikt een vaatwasprogramma met een te lage temperatuur. Hierdoor kan het blokje niet geheel oplossen. Let bij de volgende wasbeurt op de temperatuur.

Als de deksel van het vaatwasmiddel reservoir is geblokkeerd kan deze niet openspringen tijdens de wasbeurt en dan blijven er ook resten achter in het vaatwasmiddel reservoir. Let op dat serviesgoed de deksel van het vaatwasmiddel reservoir niet blokkeert.

De sproeiarmen zijn geblokkeerd door serviesgoed, hierdoor kunnen deze niet draaien en komt het water niet tot aan het vaatwasmiddel reservoir. Of de sproeiarmen zijn verstopt waardoor het water niet tot aan het vaatwasmiddel reservoir kan komen. U kunt de sproeiarmen uit de vaatwasser nemen en goed doorspoelen of met een naald voorzichtig doorprikken.

Doffe glazen, hoe komt dat?

Als u de dofheid er weer kunt afpoetsen dan heeft het vaatwasmiddel ziet goed gewerkt. Het kan ook zijn dat u de waterhardheid te laag heeft ingesteld. In de handleiding vind u hoe uw vaatwasser moet zijn afgesteld en de waterhardheid vind u op; http://www.aquacell-waterontharder.nl/cms/waterhardheid/waterhardheid-hardheid-van-hard-water.html.

Als de glazen blijvend zijn aangetast, dan is er glascorrosie ontstaan. Dit is niet meer te herstellen. U kunt dit wel voorkomen door de juiste hoeveelheid vaatwasmiddel, glansspoel middel en zout te gebruiken. Het is ook zaak de glazen niet tegen elkaar aan te plaatsen

Is het gebruik van een machine reiniger nodig?

Als u wat vaker op een lage temperatuur de vaatwasser draait, dan gaat het vet niet zo gauw uit de machine. Het is dan raadzaam om 1x per maand een heet programma te draaien en 1x per half jaar de vaatwasser leeg draaien met een machine reiniger.

Zijn anti-kalktabletten nodig?

Wanneer de waterhardheid van uw vaatwasser juist is instelt en er zout wordt gebruikt, is een anti-kalkproduct niet echt nodig. Pas bij kalk in de vaatwasser eerst de waterhardheid aan van de vaatwasser. (zie onderhoudsboekje).

Zijn luchtverfrissers nodig?

U kunt natuurlijk een luchtverfrisser in de vaatwasser hangen maar het is ook noodzaak om de oorzaak aan te pakken. Zoek uit waar de stank vandaan komt. Stank kan uiteindelijk een onschuldiger uiting zijn van een groter probleem.

Goed onderhoud van uw vaatwasser kan stank voorkomen.

Voorkom vervetting
Vettige resten van serviesgoed of afwasmiddel resten kunnen zich afzetten in de vaatwasser. Hierdoor raken de binnenruimte, de waterleidingen en de filters vervet. Deze vetresten kunnen gaan stinken maar bij langdurige of ernstige vervetting kunnen ook ernstigere problemen ontstaan.

oplossing vervetting
Draai eens per maand een volledig afwas programma op de hoogste temperatuur en gebruik zo nodig af en toe een vaatwasmachine reiniger.

Voorkom aanslag door de vaatmachine onderdelen schoon te maken

Filters;
Vuil in filters is vaak de oorzaak van vieze luchtjes in vaatwassers. Onderin de filters zijn etensresten vaak goed zichtbaar maar stank kan ook komen een vetlaag onderaan het fijne filter. Haal de filters daarom regelmatig uit de vaatwasser en spoel ze schoon met warm water. Let er op dat de filters op de juiste manier worden terug geplaatst en vastgemaakt.

Sproeiarmen;
Door vet en kalk kunnen de gaatjes van de sproeiarmen verstopt raken en hierdoor kunnen er ook nare geurtjes ontstaan. Haal de sproeiarmen uit de vaatwasser, spoel ze af onder heet water en prik zo nodig de gaatjes door met een naald of cocktailprikker. Doe dit 2 tot 3 keer per maand.

Deurrubbers;
Ook vervuilde deur rubbers kunnen de oorzaak zijn van stank. Bij kapotte deur rubbers hoopt vuil zich makkelijk op. Maak de deur rubbers regelmatig schoon met een vochtige doek waarbij u de deur rubbers ook gelijk kunt controleren op scheurtjes.

Zet de deur open;
Als de vaatwasser lang niet wordt gebruikt en de deur gesloten is kan de binnen ruimte gaan stinken. Ook wanneer u vuile vaat langer in de vaatwasser laat staan kan dit voor vieze geurtjes zorgen. Bij langdurig stilstaan is het raadzaam om de deur een klein stukje open te laten staan. Bij vieze vaat die lang in de vaatwasser staat is het raadzaam om tussendoor een voorspoel programma te gebruiken.

Moet ik de deur na de vaatwasbeurt open zetten?

Zet u de deur van de vaatwasser direct na afloop van het vaatwas programma open dan vervliegt alle warme lucht en kan de vaatwasser niet nadrogen, Het beste kunt u de deur van de vaatwasser pas 15 tot 30 minuten na afloop van het vaatwas programma open zetten.

Het is normaal dat er waterdruppels aan de zijwanden van de vaatwasser blijven zitten. Dit betekent niet dat de vaat niet droog is maar komt door condensatie

Waarom heeft het glaswerk een blauwig laagje.

Een blauw laagje over het vaatwerk ontstaat doordat er teveel glansspoelmiddel wordt gebruikt. U kunt dit probleem oplossen door de dosering van het glansspoelmiddel te verlagen. (zie handleiding van de vaatwasser).

Er blijft water in de vaatwasser staan

Filters
De vaatwasser pompt het water niet meer weg. Dit kan voorkomen omdat de filters verstopt zijn of niet goed vastgedraaid zitten. Haal de filters uit de vaatwasser maak ze schoon en zet ze weer goed in de vaatwasser. Let erop dat de filters goed vast zitten. Controleer gelijk of er vuil onderin het filterhuis is gekomen en verwijder dit zo nodig.

Afvoerpomp
Het is mogelijk dat de afvoerpomp geblokkeerd wordt door bijvoorbeeld een stukje glas. In de handleiding van uw vaatwasser kunt u lezen hoe u bij het filterhuis kan komen om dit probleem te verhelpen.

Afvoerslang
Controleer of er een knik of deuk in de afvoerslang zit omdat dit de water afvoer kan blokkeren. Haal, indien nodig de vaatwasser van zijn plek en controleer de afvoerslang aan de achterkant van het apparaat. Let erop dat de slang goed loopt en zet de machine weer terug.

Spoelbak
Als de vaatwasser is verbonden met de afvoer van de spoelbak, controleer dan of deze misschien verstopt zit en maak de afvoer zo nodig schoon

De deur van de vaatwasser lekt

Deur rubber
Wanneer een deur rubber niet goed aansluit kan de vaatwasser lekken. Controleer het rubber of dit schoon en heel is. Als een deur rubber aan de zijkant of aan de bovenkant kapot is dan kunt u dit makkelijk zelf vervangen. Maar als het deur rubber aan de onderkant kapot is dan moet de deur uit de vaatwasser en dit kunt u beter laten doen door een vaatwasmachine monteur.

Sproeiarmen
Verstopte sproeiarmen kunnen in plaats van ronddraaien het water tegen de deur spuiten en dat kan lekkage veroorzaken. Controleer eerst of het mogelijk is de sproeiarmen te draaien. Als dat lukt, trek dan de sproeiarmen uit de machine, spoel ze af en prik de openingen door met een naald of cocktailprikker. Mocht dit probleem zich blijven herhalen, vervang dan de sproeiarmen.