My blog

Vaatwasserdeals

Waar let je op bij het kopen van een vaatwasser?

waar opletten goede vaatwasser

De vaatwasser is niet meer uit de moderne keuken weg te denken. Weinig mensen kunnen er in ieder geval aan denken om iedere avond af te wassen. De vraag is alleen welke vaatwasser bij jou past? Dat  is mede afhankelijk af van wat jij zoekt in een vaatwasser, maar daarnaast ook van de rest van je nieuwe keuken. Telt jouw familie veel leden? Dan wil je hoogstwaarschijnlijk een afwasmachine met veel couverts. Misschien heb je een open keuken. In dat geval is het geluidsniveau van belang. Wij beantwoorden vijf vragen om je zo goed mogelijk te helpen bij het kiezen van een vaatwasser:

Een half-geïntegreerde vaatwasser heeft het bedieningspaneel aan de voorkant zitten. Op deze kan manier kan de vaatwasser bedient worden wanneer de deur gesloten is, en kun je eenvoudig de resttijd van het programma inzien. Het nadeel van een half-geïntegreerde afwasmachine is dat je altijd het bedieningspaneel ziet. Ook bij dit type vaatwasser is er een frontpaneel nodig. Bij een onderbouwvaatwasser is dit niet het geval. Dit type vaatwasser gaat daardoor het minst op in je keuken.

Uit welke typen  vaatwassers kan vaak gekozen worden

Vrijwel alle vaatwassers die worden verkocht zijn inbouwvaatwassers. Uiteraaard kan er ook gekozen worden voor een vrijstaande vaatwasser, echter is het vaak beter om de vaatwasser in de keuken te hebben. Bijna alle inbouwvaatwassers zijn volledig geïntegreerd, dit houdt dat je de vaatwasser niet ziet als deze gesloten is. Hiervoor gebruiken we een frontpaneel, zodat de afwasmachine helemaal opgaat in het keukenontwerp. Het bedieningspaneel bevindt zich aan de binnenkant van de vaatwasser; men dient de deur dus open doen om het apparaat te bedienen. Voor het geval je wil zien of het apparaat aanstaat, dan dient het apparaat te beschikken over vloerprojectie. Merken als NEFF, Miele, Siemens, Pelgrim en Etna beschikken over deze functie.

Hoe vol kan ik een afwasmachine beladen?

De capaciteit van een vaatwasser wordt vaak uitgedrukt in het aantal couverts. Met één couvert referen ze bijvoorbeeld naar een set eetgerei bedoeld: een ontbijtbord, een dinerbord, een soepkom, een kopje, een glas, een beker en bestek. Een conventionele vaatwasser van 60 centimeter breed heeft meestal de beschikking over een ruimte van 12 tot 14 couverts. Het exacte aantal hangt af van de afmetingen maar ook van de indeling. Een bestekkorf neemt bijvoorbeeld doorgaans meer ruimte in dan een besteklade, en in bepaalde vaatwassers kun je de borden dichter tegen elkaar aan laten staan. Voor grote gezinnen is het dus raadzaam om goed te kijken naar het aantal couverts dat de vaatwasser heeft.

Wat verbruikt een vaatwasser?

Het energielabel geeft weer hoe zuinig een vaatwasser eigenlijk is. Dit label houdt rekening met het energie maar ook het waterverbruik van de afwasmachine. Dit klikt wellicht gek, maar de minst zuinige vaatwassers die nu (november 2020) op de markt zijn geintroduceerd hebben energielabel A+. De meest zuinige afwasmachines hebben energielabel A+++-10%. Vanaf maart 2021 zal de classificatie van A tot en met G lopen. Het energielabel is gebaseerd op het eco-programma van de vaatwasser. Een vaatwasser met energielabel A+++ gebruikt gemiddeld zo’n 0,83 kWh per cyclus aan energie. Het waterverbruik per cyclus zit rond de 10 liter per cyclus. Gemiddeld genomen zijn de kosten aan energie en water voor een afwasmachine met dit label ongeveer €60 per jaar, dit is gebaseerd op 100 wascycli.

Het verbruik van een vaatwasser kan ook gereduceerd worden door bepaalde functies. Een vaatwasser dat over een beladingssensor beschikt meet hoeveel vaat de vaatwasser bevat, en past op basis hiervan de hoeveelheid water aan. Afwasmachines met een ingebouwede aqua-sensor daarentegen meten hoe vuil het water is, en op deze manier verbruikt het apparaat minder energie dan wanneer de vaat niet erg vuil is. Ook de droogtechniek kan bijdragen; vaatwassers met een actieve droogtechniek zijn zuiniger dan de vaak gebruikte condensdroogtechniek. Het geautomatiseerd openen van de deur is een actieve droogtechniek, net als het gebruik van zeolietkorrels. Deze korrels zetten vocht om in warmte. De condensdroogtechniek maakt gebruik van koud water.

Hoeveel geluid maakt een afwasmachine?

Op het energielabel vind ook ook het geluidsniveau van een vaatwasser. Zeker in een open keuken, dat verbonden is met de woonkamer of beschikt over een keukenbar, maar heb je niet de wens dat de vaatwasser jou, je gezin en je gasten stoort. Tevens als de keuken zich vlakbij de slaapkamer bevindt, dit is zo in een appartement, wil je niet wakker liggen van de afwasmachine. Een vaatwasser mag stil heten wanneer deze een geluidsniveau heeft dat lager is dan 43 decibel. Wij raden aan om een geluidsniveau van maximaal 45 decibel aan. Stille vaatwassers beschikken meestal over een isolerende behuizing en een koolborstelloze motor. Deze motor heeft geen extra onderdelen nodig voor de aandrijving, waardoor er minder wrijving is, en dus minder geluid.

Met welke functies moet ik nog meer rekening houden?

Dat de vaatwasser moet bijdragen aan een schone vaat is logisch, maar het zou ook wel handig zijn als de vaat droog de machine uitkomt. Zoals eerder besproken we al de zeolietkorrels en het geautomatiseerd openen van de deur. De laatste functie is niet aan te raden bij kunststof werkbladen, dit type keukenblad zal namelijk het vocht vasthouden en indien beschadigen. Ook hebben we het gehad over vloerprojectie. Een groot aantal vaatwassers geven doormiddel van een lampje op de vloer weer dat de machine in gebruik is. Een nieuwe ontwikkeling is het laten zien van de resttijd op de vloer, zodat je precies weet hoelang het programma nog duurt.

Verbindingsfuncties worden veel gehanteerd in de keuken, en zo ook bij vaatwassers. Deze afwasmachines zijn via telefoon of tablet op afstand te besturen. Dit is handig als je bijvoorbeeld al in bed ligt en vergeten bent de vaatwasser aan te zetten. Er is ook de mogelijkheid om de app andere informatie zien, bijvoorbeeld hoe lang het programma nog gaat duren. Ook kan een vaatwasser met een verstelbare bovenlade super handig. Op deze manier creëer je eenvoudig meer opslagruimte in de onderste lade door de bovenkorf omhoog aan te passen. Bepaalde vaatwassers bieden ook neerklapbare steunen, bijvoorbeeld voor wijnglazen of grote schalen. Verder is het goed om te kijken naar de verschillende programma’s die de vaatwasser heeft.